Składniki
Przygotowanie
--SMAŻONE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem całą patelnię, cały czas podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Na rozpuszczonym cukrze z cynamonem układamy śliwki rozcięciem do dołu. Smażymy, aż owoce się zrumienią, a sok zgęstnieje. Przekładamy śliwki na osobny talerz.
--NALEŚNIKI:
Na tej samej patelni układamy rozmrożone naleśniki z serem Jawo (jeśli na patelni zostało zbyt mało syropu ze śliwek, możemy dodać ½ łyżki masła). Podsmażamy z obu stron, aż naleśniki się zarumienią.
--PODANIE:
Na naleśnikach układamy śliwki, posypujemy wszystko jeszcze odrobiną cynamonu, danie dekorujemy listkami mięty.