NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM PODANE ZE SZPARAGOWYM CHŁODNIKIEM
Przed Wami mój sprawdzony przepis na szparagowy chłodnik. To doskonały pomysł na obiad na zbliżające się wielkimi krokami (oby!) upalne dni. Jest lekki, ale jednocześnie bardzo treściwy i pożywny. Zachęcam również do przyrządzenia go w wersji 100 % roślinnej – wystarczy, że klasyczny jogurt naturalny zastąpicie kokosowym lub sojowym. 😊
Przygotowanie
CHŁODNIK SZPARAGOWY:
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce. Zagotowujemy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 60 sekund, i od razu przekładany do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Przekładamy szparagi na ręcznik papierowy, odkrawamy główki i pozostawiamy do dekoracji, a pozostałą część szparaga wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy 1 awokado, sok z ½ limonki, 1 ząbek czosnku, ½ pęczka koperku i 400 g jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki, ogórka, papryczkę i szczypiorek drobno siekamy.
NALEŚNIKI:
Rozmrożone naleśniki rozkładamy, farsz rozsmarowujemy na 1 połówce i składamy. Kroimy na 3 równe pasy. Nabijamy każdy naleśnik naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, i podsmażamy szaszłyki naleśnikowe z obu stron.
SPOSÓB PODANIA:
Do pucharków lub miseczek nalewamy chłodnik, układamy główki szparagów i posypujemy siekanymi warzywami. Na każdej miseczce kładziemy szaszłyk naleśnikowy.