Przepis

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM

0 1623

To danie inspirowane jest lasagne bolognese, lecz zamiast płatów makaronu użyliśmy naleśników ze szpinakiem. Całość zapiekliśmy z dodatkiem sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Pomysł na pyszny i łatwy rodzinny obiad gotowy. Wypróbujcie koniecznie!

  • Gotowanie


    1 godz30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS BOLOGNESE:

    Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy wszystko szczyptą soli, 1 łyżeczką oregano i granulowanym czosnkiem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż marchewka zmięknie. Przekładamy warzywa do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem ziół do wołowiny, rozdrabniając je łyżką. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy odłożone wcześniej warzywa i całość mieszamy. Dodajemy passatę i rozdrobnione listki bazylii. Dusimy całość jeszcze około 15 minut, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy dodatkową porcją oregano i soli. Ściągamy farsz z ognia.

  2. SOS BESZAMELOWY:

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy cały czas mieszając około 3 minuty. Powoli, cały czas mieszając, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Nie przerywając mieszania gotujemy około 4 minuty. W tym czasie beszamel powinien zgęstnieć. Ściągamy sos z ognia i doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dosypujemy parmezan i dokładnie mieszamy.

  3. PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:

    Naleśniki ze szpinakiem Jawo rozmrażamy. Formę o wymiarach 30x20cm smarujemy masłem. Na dno naczynia żaroodpornego rozkładamy 2 naleśniki. Polewamy je beszamelem, a następnie wykładamy około 4-5 łyżek sosu bolognese. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania naleśników, na wierzch wylewamy resztę beszamelu.

  4. ZAPIEKANIE:

    Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Pieczemy 25 minut, po tym czasie nakrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut. Zapiekane naleśniki odkładamy do przestygnięcia.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Zapiekane naleśniki kroimy na prostokąty, podajemy posypane parmezanem z listkami świeżej bazylii.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.