Przepis

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ I SOSEM POMIDOROWYM

7 102539

Bardzo łatwy i szybki sposób na rozpieszczenie podniebienia. Klasyka gatunku czyli mozzarella i sos pomidorowy łączą się ze szpinakowym nadzieniem naleśników. Jeśli lubicie pikantne potrawy dodajcie papryczkę chili. Nie podajemy ilości - zróbcie to według własnego uznania. Tak czy inaczej, warto jeść pikantne potrawy bo zawarta w chili kapsaicyna ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. NALEŚNIKI :

    Naleśniki wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika, by rozmroziły się w temperaturze pokojowej.

  2. SOS POMIDOROWY :

    Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła + jedną łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Smażymy ze szczyptą soli na niewielkim ogniu do momentu zeszklenia i delikatnego zarumienienia. Zsuwamy podsmażone warzywa na brzegi patelni i na środek przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Chwilkę podsmażamy i mieszamy wszystko razem.

    Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Dorzucamy na patelnie, dodajemy przyprawy: czosnek, oregano, mieszankę ziół do kuchni włoskiej i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie patelnię nakrywamy pokrywką i wszystko razem dusimy jeszcze około 5-6 min, aż marchew będzie miękka. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę i podsmażamy do momentu, aż pomidor się rozpadnie. Wtedy dodajemy pomidory krojone z puszki i ½ pęczka grubo posiekanej bazylii. Wszystkie składniki sosu: cebulę, por, czosnek, marchewkę, pietruszkę, pomidory i przyprawy podgrzewamy jeszcze 5 min. Przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki sos. Następnie dorzucamy kilka listków bazylii, dodajemy pieprz i sól do smaku.

  3. ZAPIEKANIE :

    Przygotowujemy naczynie żaroodporne do zapiekania. Kroimy w grube plastry mozzarellę, ścieramy twardy ser na małych oczkach tarki, myjemy pozostałe listki bazylii. Na dno naczynia wylewamy warstwę sosu, na to kładziemy pierwszy naleśnik. Oblewamy go sosem, pozostawiając czyste brzegi. Plaster mozzarelli rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na naleśniku, dodajemy 2-3 listki bazylii i układany kolejny naleśnik, znów polewamy sosem i powtarzamy całą czynność do momentu, aż umieścimy wszystkie naleśniki w naczyniu.

    Całe danie posypujemy startym twardym serem, posypujemy oregano, po bokach kładziemy ponakłuwane wykałaczką pomidorki koktajlowe i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (góra-dół) na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy danie kilkoma świeżymi listkami bazylii, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy jeszcze odrobiną startego twardego sera żółtego.

  4. WSKAZÓWKI :

    * Jeśli lubimy dania pikantne, można do sosu dodać chili w proszku, bądź kilka kropel tabasco.

    * Osoby lubiące gęste sosy, z kawałkami warzyw, mogą pominąć proces blendowania sosu dorzucając bazylię do potrawy, pamiętajmy o pozostawieniu kilku listków do ozdobienia na sam koniec.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.