Przepis

OMUŁKI W POMIDORACH Z KLUSKAMI NA PARZE

0 6311

Udowodnię Wam, że małże mogą być naprawdę proste w przygotowaniu. Uwielbiam wszelkie owoce morza, dlatego, że nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Z tym przepisem uzyskacie efekt dania, którego nie powstydziłaby się żadna ekskluzywna restauracja - zaufajcie mi!

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE OMUŁKÓW:

    Omułki dokładnie oczyszczamy, najlepiej szczoteczką. Odrzucamy otwarte omułki. Możemy delikatnie popukać widelcem w muszlę - jeśli ta nie zamknie się, odrzucamy ją. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy warzywa na ogniu. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, po czym dusimy pomidory, aż zaczną się rozpadać. Wrzucamy omułki do pomidorów, nakrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

  2. `

  3. PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE JAWO:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe kluski pozostawiamy do przestygnięcia.

  4. PODANIE:

    Omułki nakładamy z sosem do głębokiego talerza, zjadamy z kluskami na parze, maczając je w sosie.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.