Składniki
Przygotowanie
--PRZYGOTOWANIE OMUŁKÓW:
Omułki dokładnie oczyszczamy, najlepiej szczoteczką. Odrzucamy otwarte omułki. Możemy delikatnie popukać widelcem w muszlę - jeśli ta nie zamknie się, odrzucamy ją. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy warzywa na ogniu. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, po czym dusimy pomidory, aż zaczną się rozpadać. Wrzucamy omułki do pomidorów, nakrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
`
--PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE JAWO:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe kluski pozostawiamy do przestygnięcia.
--PODANIE:
Omułki nakładamy z sosem do głębokiego talerza, zjadamy z kluskami na parze, maczając je w sosie.