Przepis

PAPRYKA Z PIEROGAMI STAROPOLSKIMI ZAPIEKANA POD BESZAMELEM

0 2809

To przepis na faszerowaną paprykę, do którego chętnie będziecie powracać. Jest prosty i pyszny, z idealnie dobranymi składnikami i proporcjami. Zapiekane pod beszamelem pierogi staropolskie z kaszą i grzybami świetnie komponują się z orzechami włoskimi i kiełkami. W tym przepisie możecie użyć swojego ulubionego sera. Choć to danie składa się z niewielu składników, jest przesycone smakiem, pachnące i bardzo aromatyczne.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. PAPRYKI:

    Papryki myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i układamy w nim połówki papryki.

  2. PIEROGI:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi staropolskie Jawo i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. BESZAMEL:

    W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając rózgą. Następnie, nadal mieszając, powoli dolewamy mleko do uzyskania kremowej gładkiej konsystencji (może to potrwać kilka minut). Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową według uznania.

  4. ZAPIEKANIE:

    Do każdej papryki nalewamy jedną łyżkę beszamelu i wypełniamy je połówkami ugotowanych pierogów (około 2-3 pierogi staropolskie). Na tak przygotowane papryki nakładamy resztę beszamelu, posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45 min. Po tym czasie wykładamy danie z piekarnika i pozostawiamy około 10 min do przestygnięcia.

  5. PODANIE:

    Papryki podajemy razem z ulubionymi kiełkami i połówkami orzechów włoskich.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.