Składniki
Przygotowanie
--PAPRYKI:
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i układamy w nim połówki papryki.
--PIEROGI:
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi staropolskie Jawo i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
--BESZAMEL:
W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy kilka minut cały czas mieszając rózgą. Następnie, nadal mieszając, powoli dolewamy mleko do uzyskania kremowej gładkiej konsystencji (może to potrwać kilka minut). Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową według uznania.
--ZAPIEKANIE:
Do każdej papryki nalewamy jedną łyżkę beszamelu i wypełniamy je połówkami ugotowanych pierogów (około 2-3 pierogi staropolskie). Na tak przygotowane papryki nakładamy resztę beszamelu, posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45 min. Po tym czasie wykładamy danie z piekarnika i pozostawiamy około 10 min do przestygnięcia.
--PODANIE:
Papryki podajemy razem z ulubionymi kiełkami i połówkami orzechów włoskich.