PAPRYKOWY GULASZ WOŁOWY Z PYZAMI ZIEMNIACZANYMI

  • Gotowanie


    4 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --GULASZ:

    Pręgę wołową kroimy w średniej wielkości kostkę. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z około 2 łyżeczkami czarnego pieprzu i obtaczamy w niej mięso (nadmiar strzepujemy). Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso z obu stron partiami (około 3 tury). Mięso powinno być wyraźnie zrumienione. Przekładamy wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy. Wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu około 3 h, co jakiś czas mieszając (w międzyczasie próbujemy, czy mięso jest już miękkie). Na koniec doprawimy gulasz mieszanką ziół, papryką słodką oraz wędzoną i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    --PYZY ZIEMNIACZANE:

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy, nie mieszamy i nie przerywamy wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --PODANIE:

    Pyzy podajemy z gulaszem. Danie możemy urozmaicić mieszanką sałat lub kiszonkami.