Przepis

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA PODANA W KLUSKACH NA PARZE

2 5850

Dziś pomysł na smaczny i sycący obiad inspirowany Wielkanocnymi smakami, czyli aromatyczna biała kiełbasa pieczona w sosie z białego wina, musztardy i miodu, z cebulą i ziołami. Aby nieco urozmaicić przepis, podałam ją w kluskach na parze z dodatkiem czosnkowego majonezu. Dla przełamania smaków - ogórek kiszony prosto z domowej spiżarni. Zapraszam do przetestowania przepisu w Waszych domach!

  • Poziom


    łatwy

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty, a następnie wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia.

  2. BIAŁA KIEŁBASA:

    Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlewamy białe wino, sos sojowy, dodajemy musztardę francuską, miód i czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do kiełbasy. Odkrawamy górną część główki czosnku i umieszczamy ją w całości między kiełbasami. Posypujemy danie listkami tymianku i rozmarynu. Całość polewamy przygotowaną wcześniej zalewą i posypujemy suszonym majerankiem. Naczynie nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 50 minut. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki, dodajemy majonez i 2 łyżki powstałego podczas pieczenia sosu, dokładnie mieszamy.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski na parze przekrawamy na pół, smarujemy czosnkowym majonezem i układamy na nich kiełbaski. Danie podajemy z ogórkiem kiszonym.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.