Składniki
Przygotowanie
--KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty, a następnie wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia.
--BIAŁA KIEŁBASA:
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlewamy białe wino, sos sojowy, dodajemy musztardę francuską, miód i czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do kiełbasy. Odkrawamy górną część główki czosnku i umieszczamy ją w całości między kiełbasami. Posypujemy danie listkami tymianku i rozmarynu. Całość polewamy przygotowaną wcześniej zalewą i posypujemy suszonym majerankiem. Naczynie nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 50 minut. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki, dodajemy majonez i 2 łyżki powstałego podczas pieczenia sosu, dokładnie mieszamy.
--SPOSÓB PODANIA:
Kluski na parze przekrawamy na pół, smarujemy czosnkowym majonezem i układamy na nich kiełbaski. Danie podajemy z ogórkiem kiszonym.