PIECZONA KARKÓWKA Z SOSEM Z CZERWONEGO WINA I KLUSKAMI NA PARZE

  • Gotowanie


    3 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

  • Marynata

  • Sos

Przygotowanie

    --MARYNOWANIE MIĘSA :

    Mięso opłukujemy i dokładnie osuszamy, a następnie nacinamy je z tłustszej strony w dużą kratkę. W nacięcia wkładamy goździki i pokrojony w plasterki czosnek. Do miseczki dajemy wszystkie produkty potrzebne do sporządzenia marynaty: olej, grzane wino, zioła do wieprzowiny, sól, pieprz, musztardę, miód i sok z pomarańczy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mięso nakłuwamy dużą wykałaczką, polewamy marynatą, dokładnie ją wcieramy. Pozostawiamy na noc w lodówce pod przykryciem, by mięso przeszło aromatem marynaty.

    --PIECZENIE MIĘSA:

    Mięso pieczemy w temperaturze 250 stopni 25 minut pod przykryciem, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Co jakiś czas możemy polewać mięso marynatą z dna naczynia. Po upieczeniu zostawiamy mięso na około 20 minut przed pokrojeniem.

    --PRZYGOTOWANIE SOSU:

    Do rondelka dajemy wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia sosu: wino, sok z pomarańczy, miód, krem balsamico, przyprawę do piernika i masło. Podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając, redukujemy sos, aż zrobi się gesty.

    --PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Kluski kroimy na około 4 części, układamy na talerzu i skrapiamy sosem powstałym w trakcie pieczenia mięsa. Na kluskach kładziemy plastry mięsa, polewamy sosem z czerwonego wina. Danie możemy udekorować gałązkami tymianku.