Składniki
Marynata
Sos
Przygotowanie
--MARYNOWANIE MIĘSA :
Mięso opłukujemy i dokładnie osuszamy, a następnie nacinamy je z tłustszej strony w dużą kratkę. W nacięcia wkładamy goździki i pokrojony w plasterki czosnek. Do miseczki dajemy wszystkie produkty potrzebne do sporządzenia marynaty: olej, grzane wino, zioła do wieprzowiny, sól, pieprz, musztardę, miód i sok z pomarańczy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mięso nakłuwamy dużą wykałaczką, polewamy marynatą, dokładnie ją wcieramy. Pozostawiamy na noc w lodówce pod przykryciem, by mięso przeszło aromatem marynaty.
--PIECZENIE MIĘSA:
Mięso pieczemy w temperaturze 250 stopni 25 minut pod przykryciem, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Co jakiś czas możemy polewać mięso marynatą z dna naczynia. Po upieczeniu zostawiamy mięso na około 20 minut przed pokrojeniem.
--PRZYGOTOWANIE SOSU:
Do rondelka dajemy wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia sosu: wino, sok z pomarańczy, miód, krem balsamico, przyprawę do piernika i masło. Podgrzewamy na dużym ogniu cały czas mieszając, redukujemy sos, aż zrobi się gesty.
--PRZYGOTOWANIE KLUSEK NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka.
--SPOSÓB PODANIA:
Kluski kroimy na około 4 części, układamy na talerzu i skrapiamy sosem powstałym w trakcie pieczenia mięsa. Na kluskach kładziemy plastry mięsa, polewamy sosem z czerwonego wina. Danie możemy udekorować gałązkami tymianku.