Przepis

PIECZONA PIERŚ Z KACZKI Z PASTĄ PISTACJOWĄ I KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

0 7747

Piersi kaczki pieczone z dodatkiem świeżego tymianku to raj dla podniebienia. A co jeśli do tego wszystkiego dodamy winogrona i domową pastę z pistacji? Kaczka zyska głębszy, delikatnie słodko-orzechowy smak, który doceni nawet najbardziej wybredny smakosz. Spróbujcie!

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. KACZKA:

    Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Pistacje rozcieramy w moździerzu, dajemy listki tymianku, musztardę miodową, olej i doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę rozcieramy. Następnie oprószamy mięso solą i pieprzem oraz nacieramy pierś 1/3 pasty z pistacji. . Rozgrzewamy patelnię. Układamy kaczkę skórą do dołu, smażymy około 3 minuty z każdej strony. Na podsmażonych kawałkach mięsa rozcieramy resztę pasty z pistacjami. Kaczkę układamy w rękawie do pieczenia. Dodajemy posiekaną szalotkę, winogrona i gałązki tymianku. Związujemy rękaw z obu stron. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy kaczkę 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut. Otwieramy rękaw rozcinając go od góry, wyjmujemy mięso i kroimy na ukośne plastry. Powstały sos z dymką i winogronami pozostawiamy do polania klusek.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie polewamy sosem powstałym podczas pieczenia kaszki. Obok układamy pokrojone mięso. Całość podajemy z surówką z buraczków.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.