PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI Z DZIURKĄ I SAŁATĄ
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE PODUDZI:
Z podudzi zdejmujemy skórę, myjemy je i nacinamy mięso w kilku miejscach. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy podudzia do wysokiej miski, polewamy je marynatą i dokładnie wcieramy ją w mięso. Odkładamy kurczaka na około 15 min (możemy również mięso marynować całą noc). Po tym czasie podudzia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 35 min. Następnie odkrywamy mięso i podpiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut w temperaturze 190 stopni.
PRZYGOTOWANIE KLUSEK ŚLĄSKICH Z DZIURKĄ:
W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie z dziurką. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski śląskie, gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Na talerze wykładamy kluski śląskie, obok układamy upieczone podudzia i sałatkę (umytą roszponkę posypujemy pestkami dyni i słonecznikiem, posypujemy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy pokrojone truskawki i na koniec posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem).