PIECZONE UDKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM, PODANE Z KOPYTKAMI I SAŁATĄ
Jest wiele sposobów na pysznego kurczaka, jednak to właśnie ten króluje ostatnio na moim stole! Wszystko dzięki aromatycznym dodatkom i świetnie znanym z dzieciństwa kopytkom. Przepis doskonale sprawdzi się jako danie główne w czasie weekendowej imprezy z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowania zajmują nieco więcej czasu, bo aż 1,5 godziny, ale uwierzcie mi – naprawdę warto!
Przygotowanie
MIĘSO:
Mięso oczyszczamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy rozmaryn, tymianek, cząber, paprykę sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Polewamy mięso marynatą i wcieramy w mięso. Danie posypujemy listkami świeżego rozmarynu, i układamy na mięsie plasterki cytryny. Ścinamy górę czosnku i układamy między kawałkami mięsa. Danie pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół), kilkakrotnie polewając powstałym sosem podczas pieczenia.
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Nie mieszamy kopytek po wrzuceniu do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.
SAŁATA:
Umytą sałatę (można użyć gotowego miksu sałat) dajemy do dużej miski, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dodajemy mieszankę ziół i posiekany koperek. Całość mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Udka podajemy z sałatą i kopytkami. Danie polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
https://jawolewdomu.pl/wp-content/uploads/2023/08/kurczak-w-cytrynie.jpg