PIELMIENI W DROBIOWYM BULIONIE Z KOLENDRĄ

  • Gotowanie


    2 godz30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --BULION:

    Do dużego garnka wlewamy około 3 litrów wody. Dodajemy oczyszczone nogi i uda kurczaka. Dorzucamy opaloną cebulę , ząbki czosnku, sól, listki laurowe i ziele angielskie. Do opalenia cebuli wykorzystujemy kuchenkę gazową lub piekarnik. Należy ją delikatnie przypalić, tak, by na skórce zaczęły się pojawiać czarne plamki. Włączamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 h. W międzyczasie zbieramy szumowiny. Myjemy i obieramy warzywa. W garnku zostawiamy sam bulion i dodajemy warzywa, oraz pęczek natki. Gotujemy kolejne 25 minut na niedużym ogniu. Próbujemy, w razie potrzeby możemy dodać soli i czarnego pieprzu.

    --PRZYGOTOWANIE PIELMIENI MINI JAWO:

    Pielmieni mini przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pielmieni. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut, w połowie czasu można delikatnie przemieszać. Ugotowane pielmieni wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Pielmieni nakładamy do miseczek i zalewamy aromatycznym bulionem. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry.