Przepis

PIELMIENI WIEPRZOWO-WOŁOWE Z TAJSKIM SOSEM

1 10247

Uwielbiam łączyć ze sobą smaki z różnych, nawet najbardziej odległych części świata. Często okazuje się, że przepisy na dania tak nieoczywiste jak kopytka po azjatycku pozostają w moim jadłospisie na stałe. Tym razem postawiłam na kombinację kuchni ukraińskiej oraz tajskiej i przygotowałam tradycyjne pielmieni z aromatycznym sosem tajskim. Efekt? Sprawdźcie sami!

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS:

    W moździerzu ucieramy: szalotkę, czosnek, kolendrę, imbir, sól, mango i chili. Następnie dolewamy sok z limonki, pomarańczy, olej i ocet ryżowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. PIELMIENI WIEPRZOWO-WOŁOWE:

    Pielmieni przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku.

  3. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pielmieni. Mieszamy, gotujemy 8 minut od ponownego zawrzenia wody. Ugotowane pielmieni wyjmujemy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Pielmieni posypujemy sezamem i podajemy z sosem. Danie możemy udekorować listkami kolendry.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.