PIELMIENI WIEPRZOWO-WOŁOWE Z TAJSKIM SOSEM
Uwielbiam łączyć ze sobą smaki z różnych, nawet najbardziej odległych części świata. Często okazuje się, że przepisy na dania tak nieoczywiste jak kopytka po azjatycku pozostają w moim jadłospisie na stałe. Tym razem postawiłam na kombinację kuchni ukraińskiej oraz tajskiej i przygotowałam tradycyjne pielmieni z aromatycznym sosem tajskim. Efekt? Sprawdźcie sami!
Przygotowanie
SOS:
W moździerzu ucieramy: szalotkę, czosnek, kolendrę, imbir, sól, mango i chili. Następnie dolewamy sok z limonki, pomarańczy, olej i ocet ryżowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
PIELMIENI WIEPRZOWO-WOŁOWE:
Pielmieni przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku.
SPOSÓB PODANIA:
Pielmieni posypujemy sezamem i podajemy z sosem. Danie możemy udekorować listkami kolendry.
Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pielmieni. Mieszamy, gotujemy 8 minut od ponownego zawrzenia wody. Ugotowane pielmieni wyjmujemy łyżką cedzakową.