PIEROGI RUSKIE, PODANE ZE SMAŻONYMI PORAMI I CEBULĄ Z BOCZKIEM
Przygotowanie
POR, CEBULA I BOCZEK:
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną w piórka cebulę oraz por. Solimy i dodajemy szczyptę cukru trzcinowego. Smażymy na niedużym ogniu, aż cebula zmięknie. Boczek kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebuli. Wszystko razem smażymy jeszcze około 10 min na małym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny być delikatnie zarumienione, miękkie i słodkie. (Musimy uważać by się nie przypaliły, bo wtedy będą gorzkie) przekładamy do miski (patelni nie myjemy, bo będziemy podsmażać na niej ugotowane pierogi).
PIEROGI:
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone pierogi ruskie i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową. Po krótkim przestudzeniu przekładamy je na rozgrzaną patelnię, na której smażyła się cebula z boczkiem i porem. Podsmażamy z obu stron, do momentu, aż delikatnie się zrumienią. Podajemy pierogi z przygotowaną cebulką i porem z boczkiem, obsypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do podania idealnie pasuje gęsta śmietana i ogórki kiszone.