PIEROGI RUSKIE Z AROMATYCZNYMI WARZYWAMI KORZENNYMI
Przygotowanie tego dania to sama przyjemność. Nie wymaga dużego zaangażowania. Wystarczy rozgrzać piekarnik, obrać i pokroić warzywa, skropić olejem, przyprawić i wsunąć do pieca. W międzyczasie przygotować sos ziołowy, ugotować pierogi i gotowe! W niecałą godzinę powstaje sycące danie, dzięki któremu skrzętnie przemycicie dużo dobrego. To się nazywa wygodne jedzenie!
SOS ZIOŁOWY
Przygotowanie
PIECZONE WARZYWA
Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy w plastry lub słupki. Kalafiora dzielimy na różyczki i każdy z nich przecinamy na pół. Cebulę kroimy w duże kawałki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do dużej miski, polewamy olejem z pestek winogron, doprawiamy solą, wędzoną papryką oraz mieszanką ziół suszonych i dokładnie wcieramy olej i przyprawy w warzywa. Całość wykładamy na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, dokładamy ząbki czosnku w łupinie nakłute wykałaczkami (czosnek wykorzystamy do przygotowania sosu). Warzywa pieczemy w temperaturze 215 stopni (góra-dół) około 40 min. Po upływie pierwszych 30 minut należy je przewrócić na drugą stronę. Warzywa są gotowe, gdy można swobodnie wbić w nie wykałaczkę.
PIEROGI RUSKIE
Pierogi ruskie przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SOS
Do miseczki wlewamy jogurt, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i opcjonalnie czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione zioła. Wcześniej upieczony czosnek obieramy z łupiny i rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do miseczki z jogurtem. Przyprawiamy suszonymi ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wszystko razem dokładanie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA
Na talerz nakładamy upieczone warzywa. Układamy pierogi ruskie i wszystko polewamy sosem z ziołami. Dodatkowo możemy całe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi ruskie Jawo: