Składniki
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE:
--ŚMIETANKA:
Główkę czosnku ścinamy od góry tak, by było widać ząbki. Zawijamy czosnek w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 215 stopni (góra-dół). Upieczony czosnek odkładamy do ostygnięcia. Do miseczki wyciskamy upieczone ząbki, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko blendujemy.
--MASŁO SZAŁWIOWE:
Na patelni roztapiamy masło, kładziemy umyte i osuszone listki szałwii. Podsmażamy je na bardzo małym ogniu, aż szałwia się zarumieni i będzie chrupiąca.
--PIEROGI RUSKIE :
Pierogi ruskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerze nakładamy pierogi, polewamy masłem, układamy listki chrupiącej szałwii. Podajemy ze śmietanką czosnkową.