PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM I ŚMIETANKĄ Z PIECZONYM CZOSNKIEM

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE:

    --ŚMIETANKA:

    Główkę czosnku ścinamy od góry tak, by było widać ząbki. Zawijamy czosnek w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 215 stopni (góra-dół). Upieczony czosnek odkładamy do ostygnięcia. Do miseczki wyciskamy upieczone ząbki, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko blendujemy.

    --MASŁO SZAŁWIOWE:

    Na patelni roztapiamy masło, kładziemy umyte i osuszone listki szałwii. Podsmażamy je na bardzo małym ogniu, aż szałwia się zarumieni i będzie chrupiąca.

    --PIEROGI RUSKIE :

    Pierogi ruskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze nakładamy pierogi, polewamy masłem, układamy listki chrupiącej szałwii. Podajemy ze śmietanką czosnkową.