PIEROGI SOLEJUKOWEJ Z SOCZEWICĄ PODANE NA DUSZONYCH WARZYWACH

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --DUSZONE PORY:

    Na patelni roztapiamy masło razem z łyżką oleju. Por i cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na gorący tłuszcz. Następnie smażymy na małym ogniu ze sporą szczyptą soli około 15 min. Po tym czasie patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 10 min.

    --PIEROGI:

    W międzyczasie przygotowujemy pierogi według wskazówek na opakowaniu (wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu 12 min). Do cebuli i pora dodajemy 1 łyżkę syropu klonowego, podsmażamy na średnim ogniu, by warzywa się delikatnie skarmelizowały. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około 2 min. Wykładamy na talerz razem z pierogami, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    WSKAZÓWKI:

    * Syrop klonowy możemy zastąpić ½ łyżeczki brązowego cukru.