PIEROGI STAROPOLSKIE NA CARPACCIO Z BURAKÓW
Carpaccio z buraka to ciekawa alternatywa dla mięsnej, oryginalnej wersji tego dania. Wyobraźcie sobie cieniutkie plasterki buraka, delikatnie przyprawione i podane z orzechami, serem, rukolą i musztardowo-miodowym dressingiem. Do tego pierogi staropolskie z kaszą i grzybami… Jest pysznie i zdrowo! Kto wie, może to właśnie carpaccio z buraka stanie się Waszym nowym ulubionym daniem?
Przygotowanie
PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.Wyławiamy łyżką cedzakową.
CARPACCIO:
Buraka kroimy na cieniutkie plastry nożem lub na mandolinie. Układamy na talerzu. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól i pieprz. Skrapiamy buraki. Na burakach układamy ugotowane pierogi staropolskie, dodajemy rukolę, pokruszony wegański ser. Danie posypujemy orzechami pinii i pestkami dyni oraz ponownie skrapiamy winegretem.