Przepis

PIEROGI STAROPOLSKIE PODSMAŻANE NA ROZMARYNOWEJ OLIWIE I PODANE Z WEGAŃSKIM „SMALCZYKIEM”

0 7455

Wszystkie przepisy, które publikujemy na blogu to pochwała prostoty. Gotujemy smacznie i zdrowo, zawsze z łatwością i nie tracąc zbyt wiele czasu w kuchni. I o to właśnie chodzi! Bo kto powiedział, że domowa kuchnia to godziny spędzone przy garach? 😉 Dzisiejszy przepis to idealne na lunch wegańskie pierogi podane ze „smalczykiem” z białej fasoli, który przygotujecie w mniej niż 30 minut. „Smalczyk” możecie od razu zrobić z podwójnej porcji i przechowywać w lodówce w słoiczku przez 5 dni. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek w towarzystwie marynowanych ogórków lub grzybków.

  • Gotowanie


    30 godz
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • ROZMARYNOWA OLIWA

  • WEGAŃSKI SMALCZYK

Przygotowanie

  1. PIEROGI STAROPOLSKIE:

    Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu gotowania delikatnie pierogi mieszamy. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. SMAŻENIE PIEROGÓW Z OLIWĄ:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę z gałązkami rozmarynu. Przekładamy ugotowane i lekko przestudzone pierogi na patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu z obu stron.

  3. WEGAŃSKI SMALCZYK:

    Na patelni rozgrzewamy olej z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, doprawiamy solą i podsmażamy na niedużym ogniu, aż się zarumieni. Odcedzamy fasolę i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do fasoli dodajemy podsmażoną szalotkę, sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), majeranek, drobno posiekanego ogórka i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

  4. PODANIE:

    Pierogi staropolskie podajemy z wegańskim smalczykiem.

  5. W przepisie zostały wykorzystane pierogi staropolskie Jawo:>

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.