PIEROGI STAROPOLSKIE PODSMAŻANE NA ROZMARYNOWEJ OLIWIE I PODANE Z WEGAŃSKIM „SMALCZYKIEM”
Wszystkie przepisy, które publikujemy na blogu to pochwała prostoty. Gotujemy smacznie i zdrowo, zawsze z łatwością i nie tracąc zbyt wiele czasu w kuchni. I o to właśnie chodzi! Bo kto powiedział, że domowa kuchnia to godziny spędzone przy garach? 😉 Dzisiejszy przepis to idealne na lunch wegańskie pierogi podane ze „smalczykiem” z białej fasoli, który przygotujecie w mniej niż 30 minut. „Smalczyk” możecie od razu zrobić z podwójnej porcji i przechowywać w lodówce w słoiczku przez 5 dni. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek w towarzystwie marynowanych ogórków lub grzybków.
ROZMARYNOWA OLIWA
WEGAŃSKI SMALCZYK
Przygotowanie
PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu gotowania delikatnie pierogi mieszamy. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.
SMAŻENIE PIEROGÓW Z OLIWĄ:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z gałązkami rozmarynu. Przekładamy ugotowane i lekko przestudzone pierogi na patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu z obu stron.
WEGAŃSKI SMALCZYK:
Na patelni rozgrzewamy olej z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, doprawiamy solą i podsmażamy na niedużym ogniu, aż się zarumieni. Odcedzamy fasolę i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do fasoli dodajemy podsmażoną szalotkę, sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), majeranek, drobno posiekanego ogórka i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
PODANIE:
Pierogi staropolskie podajemy z wegańskim smalczykiem.
W przepisie zostały wykorzystane pierogi staropolskie Jawo:>