PIEROGI STAROPOLSKIE PODSMAŻANE NA ROZMARYNOWEJ OLIWIE I PODANE Z WEGAŃSKIM „SMALCZYKIEM”

  • Gotowanie


    30 godz
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • ROZMARYNOWA OLIWA

  • WEGAŃSKI SMALCZYK

Przygotowanie

    --PIEROGI STAROPOLSKIE:

    Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu gotowania delikatnie pierogi mieszamy. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SMAŻENIE PIEROGÓW Z OLIWĄ:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę z gałązkami rozmarynu. Przekładamy ugotowane i lekko przestudzone pierogi na patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu z obu stron.

    --WEGAŃSKI SMALCZYK:

    Na patelni rozgrzewamy olej z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, doprawiamy solą i podsmażamy na niedużym ogniu, aż się zarumieni. Odcedzamy fasolę i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do fasoli dodajemy podsmażoną szalotkę, sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), majeranek, drobno posiekanego ogórka i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

    --PODANIE:

    Pierogi staropolskie podajemy z wegańskim smalczykiem.

    W przepisie zostały wykorzystane pierogi staropolskie Jawo:>