Przepis

PIEROGI STAROPOLSKIE Z PIKANTNYM CHUTNEYEM ZE ŚLIWEK

0 5785

Okazuje się, że ten słodkokwaśny z pikantną nutą chutney ze śliwek jest nie tylko genialnym dodatkiem do mięs, ale i do… wegańskich pierogów! Pierogowe nadzienie z kaszy i grzybów zaskakująco dobrze łączy się z wyrazistym sosem z owoców.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PIEROGI STAROPOLSKIE:

    Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. CHUTNEY ZE ŚLIWEK:

    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę razem z przyprawami (cynamon, kolendra, gorczyca i kardamon). Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i starty na tarce imbir. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy je na patelnię razem z cukrem, solą, octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Całość smażmy około 10-15 minut, aż śliwki zupełnie się rozpadną, a płyn zredukuje.

  3. PODANIE:

    Pierogi podajemy z chutneyem na gorąco.

  4. Do tego przepisu zostały użyte pierogi staropolskie Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.