PIEROGI STAROPOLSKIE Z PIKANTNYM CHUTNEYEM ZE ŚLIWEK
Przygotowanie
PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
CHUTNEY ZE ŚLIWEK:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę razem z przyprawami (cynamon, kolendra, gorczyca i kardamon). Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i starty na tarce imbir. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy je na patelnię razem z cukrem, solą, octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Całość smażmy około 10-15 minut, aż śliwki zupełnie się rozpadną, a płyn zredukuje.
PODANIE:
Pierogi podajemy z chutneyem na gorąco.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi staropolskie Jawo: