PIEROGI STAROPOLSKIE ZE SMAŻONYM POREM, PAPRYKĄ I POPCORNEM Z KASZY GRYCZANEJ

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

    --PRZYGOTOWANIE POPCORNU Z KASZY GRYCZANEJ:

    W rondelku rozgrzewamy olej. Za pomocą koszyczka lub łyżki cedzakowej zanurzamy kaszę gryczaną w mocno rozgrzanym oleju. Kaszę smażymy około 15 sekund, a następnie wyławiamy. W tym czasie kasza zacznie pękać. Usmażoną kaszę wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Popcorn z kaszy gryczanej solimy.

    --PRZYGOTOWANIE PORA I PAPRYKI:

    Pora przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do pora. Do warzyw dodajemy sól, tymianek, czosnek i cząber. Wszystko smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.

    --PIEROGI STAROPOLSKIE:

    Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, a po ugotowaniu pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Pierogi podajemy z podsmażonym porem i papryką, danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i popcornem z kaszy gryczanej.