PIEROGI WIEJSKIE ZE SKWARKAMI, ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM
W ofercie Jawo pojawiła się nowość - pierogi wiejskie! To świetna alternatywa dla uwielbianych w naszych domach klasycznych pierogów ruskich. Oszalałam na punkcie ich aromatycznego farszu ziemniaczano-cebulowego z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku. Są tak smaczne, że nie potrzebują wielu dodatków – ja podaję je ze skwarkami, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Propozycja wprost idealna dla miłośników tradycyjnych smaków!
Przygotowanie
PIEROGI:
Pierogi wiejskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Delikatnie mieszamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.
SKWARKI:
Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na suchej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.
SPOSÓB PODANIA:
Pierogi wykładamy na talerz i podajemy ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i skwarkami.