PIEROGI Z GRZYBAMI NA PIECZONEJ CZERWONEJ KAPUŚCIE
Kapusta czerwona zapiekana z odrobiną oliwy z oliwek i jabłkiem stała się jednym z moich ulubionych dodatków obiadowych! To świetna i mniej kaloryczna alternatywa dla znanej i lubianej kapusty zasmażanej. Podana z pierogami z grzybami i delikatnym dipem skradła moje serce i - jestem pewna - skradnie również Wasze!
Dodatkowo:
Przygotowanie
KAPUSTA:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w pióra i wykładamy na przygotowaną blachę. Kapustę przekrawamy na pół, a następnie kroimy w grube plastry. Plastry kapusty układamy na cebuli, każdy z kawałków skrapiamy oliwą, posypujemy (według uznania) solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i oregano. Jabłko kroimy w cienkie plastry i dodajemy do kapusty. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy całość 25 minut, następnie nakrywamy luźnym kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10 minut.
PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu delikatnie mieszając. Po ugotowaniu pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
SOS:
W miseczce dokładnie mieszamy jogurt sojowy, majonez i przyprawy.
SPOSÓB PODANIA:
Upieczone kawałki kapusty z cebulą i jabłkiem wykładamy na talerze, dodajemy ugotowane pierogi, odrobinę sosu. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.