PIEROGI Z GRZYBAMI PODANE NA PIECZONEJ DYNI Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I CZOSNKIEM

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --DYNIA:

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Dynię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w plastry. Plastry dyni układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz czosnkiem. 2 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dyni.

    --CZOSNEK:

    Główkę czosnku ścinamy z góry, polewamy oliwą i oprószamy solą. Kładziemy na blaszce z dynią. Blaszkę okrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 250 stopi.

    --PIEROGI Z GRZYBAMI:

    Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając w połowie czasu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na upieczonych kawałkach dyni układamy pierogi, smarujemy upieczonym czosnkiem. Danie skrapiamy oliwą truflową i posypujemy posiekaną natką pietruszki.