Składniki
Przygotowanie
--DYNIA:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Dynię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w plastry. Plastry dyni układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz czosnkiem. 2 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dyni.
--CZOSNEK:
Główkę czosnku ścinamy z góry, polewamy oliwą i oprószamy solą. Kładziemy na blaszce z dynią. Blaszkę okrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 250 stopi.
--PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając w połowie czasu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Na upieczonych kawałkach dyni układamy pierogi, smarujemy upieczonym czosnkiem. Danie skrapiamy oliwą truflową i posypujemy posiekaną natką pietruszki.