PIEROGI Z GRZYBAMI W WEGAŃSKIM ROSOLE
Myśleliście, że rosół można zrobić tylko na mięsie? Wypróbujcie ten przepis, a szybko zmienicie zdanie! Niech na Waszym niedzielnym stole zagości wegańska wersja królowej domowych zup. Pełna warzyw, grzybów i rozgrzewających przypraw. Zanurzcie w niej pierogi z grzybowym nadzieniem i zachwyćcie domowników całkiem nowymi smakami.
Przygotowanie
WEGAŃSKI ROSÓŁ:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i w całości dodajemy do garna wraz z przyprawami i wodą. Gotujemy na niedużym ogniu około 2,5 godziny. Przelewamy przez sitko i w razie potrzeby doprawiamy większą ilością sosu sojowego.
PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu należy przemieszać. Wyławiamy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Zupę podajemy z pierogami, możemy dodać ugotowane marchewki z rosołu i posypać natką pietruszki.
W przepisie zostały wykorzystane pierogi z grzybami Jawo: