PIEROGI Z GRZYBAMI Z WEGAŃSKIM MAJONEZEM Z BURAKÓW
Nastrój świąteczny zaczyna nam się udzielać już od początku grudnia. To wtedy zaczynają się wspólne rodzinne przygotowania, a w naszych głowach powstaje lista potraw do przyrządzenia. Co roku na stole pojawiają się tradycyjne dania, ale też kilka nowości. Jedno jest pewne – nie może na nim zabraknąć pierogów, na które czeka się niecierpliwie przez cały rok. Pierogów w cienkim, delikatnym cieście wypełnionych farszem z leśnych grzybów – borowików, podgrzybków i maślaków. Takie właśnie pierogi pojawiły się w ofercie Jawo. Pierogi z grzybami nie mają w składzie jajek, więc są odpowiednie również dla wegan. A podać je możecie na przykład z równie wegańskim majonezem buraczanym, który podbije Wasze serca. Tak, tak – serca jedzących mięso również. Jest bardzo łatwy, szybki i niedrogi. Gotowi? Zaczynamy
Przygotowanie
PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu należy je przemieszać. Wyławiamy łyżką cedzakową.
WEGAŃSKI MAJONEZ BURACZANY:
Do blendera kielichowego wlewamy mleko sojowe, dodajemy ocet jabłkowy, musztardę, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Miksujemy wszystkie składniki kilka sekund, po czym zwiększamy obroty na najwyższe i cienkim strumieniem dolewamy olej. Blendujemy kilka sekund po wlaniu całego oleju. W tym czasie majonez powinien zgęstnieć. Dodajemy ugotowanego buraka i jeszcze raz wszystko blendujemy kilka sekund, aż majonez będzie miał jednolitą, gładką konsystencję. Przed podaniem schładzamy.