Składniki
Przygotowanie
--PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, w połowie czasu należy je przemieszać. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--WEGAŃSKI MAJONEZ BURACZANY:
Do blendera kielichowego wlewamy mleko sojowe, dodajemy ocet jabłkowy, musztardę, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Miksujemy wszystkie składniki kilka sekund, po czym zwiększamy obroty na najwyższe i cienkim strumieniem dolewamy olej. Blendujemy kilka sekund po wlaniu całego oleju. W tym czasie majonez powinien zgęstnieć. Dodajemy ugotowanego buraka i jeszcze raz wszystko blendujemy kilka sekund, aż majonez będzie miał jednolitą, gładką konsystencję. Przed podaniem schładzamy.