PIEROGI Z JAGODAMI W DYNIOWYM SOSIE
Jesienią jemy dynię tak często, jak to możliwe. Również na słodko – w owsiance, dyniowych placuszkach albo w postaci aksamitnego sosu w sam raz do pierogów, tak jak w dzisiejszym przepisie. Przygotowanie takiego sosu jest bajecznie proste. Wystarczy kawałki obranej dyni ugotować na parze, zostawić do przestygnięcia, a następnie zmiksować ze śmietanką sojową albo zwykłą 30%. Dodajemy jeszcze cukier, cynamon i sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy pierogi, a gdy są gotowe, łączymy wszystko na talerzu, na koniec oprószając danie szczyptą cynamonu.Pierogi z jagodami skąpane w złotym sosie polecamy na obiad albo słodki podwieczorek.
Przygotowanie
SOS DYNIOWY:
Do malaksera wlewamy śmietankę, dodajemy kawałki dyni ugotowanej na parze, cynamon, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy jednolitą aksamitną konsystencję.
PIEROGI Z JAGODAMI:
Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Pierogi podajemy razem z sosem, całość posypujemy cynamonem.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi z jagodami Jawo: