PIEROGI Z JAGODAMI W DYNIOWYM SOSIE

0 6720

Jesienią jemy dynię tak często, jak to możliwe. Również na słodko – w owsiance, dyniowych placuszkach albo w postaci aksamitnego sosu w sam raz do pierogów, tak jak w dzisiejszym przepisie. Przygotowanie takiego sosu jest bajecznie proste. Wystarczy kawałki obranej dyni ugotować na parze, zostawić do przestygnięcia, a następnie zmiksować ze śmietanką sojową albo zwykłą 30%. Dodajemy jeszcze cukier, cynamon i sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy pierogi, a gdy są gotowe, łączymy wszystko na talerzu, na koniec oprószając danie szczyptą cynamonu.Pierogi z jagodami skąpane w złotym sosie polecamy na obiad albo słodki podwieczorek.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS DYNIOWY:

    Do malaksera wlewamy śmietankę, dodajemy kawałki dyni ugotowanej na parze, cynamon, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy jednolitą aksamitną konsystencję.

  2. PIEROGI Z JAGODAMI:

    Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Pierogi podajemy razem z sosem, całość posypujemy cynamonem.

  4. Do tego przepisu zostały użyte pierogi z jagodami Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.