PIEROGI Z JAGODAMI Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW I KRUSZONKĄ
Za oknem chlapa, jest szaro i źle? E tam, kto by się tym przejmował! Przyrządźcie sobie talerz smakowitych pierogów z jagodami, dodajcie twarożek z nerkowców, a na górę solidną porcję złocistej kruszonki. Jedzenie na pocieszenie poprawi Wam humor. 🙂 Osełka z nerkowców to znakomity wegański zamiennik masła. Jest tłusta, kremowa i pyszna. Świetna to smarowania pieczywa i smażenia, a także jako składnik ciast i właśnie kruszonek. Kupicie ją w sklepach on-line z żywnością wegańską.
KRUSZONKA:
TWAROŻEK:
DODATKOWO:
Przygotowanie
PIEROGI Z JAGODAMI:
Pierogi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
KRUSZONKA:
Osełkę kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Rozkruszamy kawałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13 minut w temperaturze 150 stopni (kruszonka ma się zarumienić). Pozostawiamy do przestygnięcia.
TWAROŻEK:
Do miksera dajemy orzechy nerkowca, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładki twarożek.
PODANIE:
Pierogi podajemy z twarożkiem, kruszonką i otartą skórką z cytryny.