PIEROGI Z JAGODAMI Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW I KRUSZONKĄ

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • KRUSZONKA:

  • TWAROŻEK:

  • DODATKOWO:

Przygotowanie

    --PIEROGI Z JAGODAMI:

    Pierogi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

    --KRUSZONKA:

    Osełkę kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Rozkruszamy kawałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13 minut w temperaturze 150 stopni (kruszonka ma się zarumienić). Pozostawiamy do przestygnięcia.

    --TWAROŻEK:

    Do miksera dajemy orzechy nerkowca, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładki twarożek.

    --PODANIE:

    Pierogi podajemy z twarożkiem, kruszonką i otartą skórką z cytryny.