Składniki
KRUSZONKA:
TWAROŻEK:
DODATKOWO:
Przygotowanie
--PIEROGI Z JAGODAMI:
Pierogi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
--KRUSZONKA:
Osełkę kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Rozkruszamy kawałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13 minut w temperaturze 150 stopni (kruszonka ma się zarumienić). Pozostawiamy do przestygnięcia.
--TWAROŻEK:
Do miksera dajemy orzechy nerkowca, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładki twarożek.
--PODANIE:
Pierogi podajemy z twarożkiem, kruszonką i otartą skórką z cytryny.