Przepis

PIEROGI Z JAGODAMI Z WEGAŃSKIM JOGURTEM WANILIOWYM I KARMELOWYMI NITKAMI

0 5434

Nitki z karmelu to delikatne, długie włókna karmelizowanego cukru, które można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś pokażę Wam, jak zrobić te pyszne nitki w zaciszu własnej kuchni. To naprawdę jest łatwe do zrobienia! Takie złote nitki możemy wykorzystać na wiele sposobów. Kucharze i cukiernicy często dekorują nimi torty i desery, a ja postanowiłam dodać je do tylko na pozór zwyczajnego obiadu.

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. KARMELOWE NITKI:

    Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy równomierną warstwę. Włączamy średni ogień i czekamy, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Odstawiamy z ognia, czekamy aż zacznie delikatnie zastygać. Podbieramy widelcem cieniutkie nitki i odkładamy na papier do pieczenia. Uwaga karmel jest bardzo gorący, trzeba uważać by się nie poparzyć.

  2. PIEROGI Z JAGODAMI:

    Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Delikatnie mieszamy w połowie czasu gotowania. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Pierogi podajemy z jogurtem waniliowym, borówkami i nitkami karmelowymi.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.