PIEROGI Z JAGODAMI Z WEGAŃSKIM JOGURTEM WANILIOWYM I KARMELOWYMI NITKAMI
Nitki z karmelu to delikatne, długie włókna karmelizowanego cukru, które można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś pokażę Wam, jak zrobić te pyszne nitki w zaciszu własnej kuchni. To naprawdę jest łatwe do zrobienia! Takie złote nitki możemy wykorzystać na wiele sposobów. Kucharze i cukiernicy często dekorują nimi torty i desery, a ja postanowiłam dodać je do tylko na pozór zwyczajnego obiadu.
Przygotowanie
KARMELOWE NITKI:
Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy równomierną warstwę. Włączamy średni ogień i czekamy, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Odstawiamy z ognia, czekamy aż zacznie delikatnie zastygać. Podbieramy widelcem cieniutkie nitki i odkładamy na papier do pieczenia. Uwaga karmel jest bardzo gorący, trzeba uważać by się nie poparzyć.
PIEROGI Z JAGODAMI:
Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Delikatnie mieszamy w połowie czasu gotowania. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Pierogi podajemy z jogurtem waniliowym, borówkami i nitkami karmelowymi.