PIEROGI Z JAGODAMI Z WEGAŃSKIM JOGURTEM WANILIOWYM I KARMELOWYMI NITKAMI

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --KARMELOWE NITKI:

    Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy równomierną warstwę. Włączamy średni ogień i czekamy, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Odstawiamy z ognia, czekamy aż zacznie delikatnie zastygać. Podbieramy widelcem cieniutkie nitki i odkładamy na papier do pieczenia. Uwaga karmel jest bardzo gorący, trzeba uważać by się nie poparzyć.

    --PIEROGI Z JAGODAMI:

    Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Delikatnie mieszamy w połowie czasu gotowania. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Pierogi podajemy z jogurtem waniliowym, borówkami i nitkami karmelowymi.