PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PODANE Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --BRUKSELKA:

    Brukselki obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na pół. Wrzucamy do miski. Do pojemnika miksera wlewamy oliwę i dodajemy listki rozmarynu. Rozdrabniamy. Oliwę z rozmarynem dodajemy do brukselki, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Układamy brukselki ścięta stroną do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brukselki pieczemy około 15 minut w temperaturze 210 stopni.

    --PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:

    Pierogi z kapustą i grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając w połowie czasu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową .

    --ORZECHY:

    Orzechy siekamy i prażymy kilka minut na rozgrzanej patelni, mieszając cały czas by się nie przypaliły.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Pierogi podajemy z upieczoną brukselką. Danie skrapiamy oliwą truflową, posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.