Składniki
Przygotowanie
--BRUKSELKA:
Brukselki obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na pół. Wrzucamy do miski. Do pojemnika miksera wlewamy oliwę i dodajemy listki rozmarynu. Rozdrabniamy. Oliwę z rozmarynem dodajemy do brukselki, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Układamy brukselki ścięta stroną do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brukselki pieczemy około 15 minut w temperaturze 210 stopni.
--PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
Pierogi z kapustą i grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając w połowie czasu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową .
--ORZECHY:
Orzechy siekamy i prażymy kilka minut na rozgrzanej patelni, mieszając cały czas by się nie przypaliły.
--SPOSÓB PODANIA:
Pierogi podajemy z upieczoną brukselką. Danie skrapiamy oliwą truflową, posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.