PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI PODANE Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Przygotowanie
PIEROGI:
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy na małym ogniu 12 minut. Po tym czasie wyławiamy pierogi łyżką cedzakową.
SOS:
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając silikonową łopatką. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Grubo siekamy orzechy pekan i podprażamy je kilka minut na suchej patelni, na małym ogniu (musimy uważać by się nie przypaliły, bo będą gorzkie). Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier z wanilią i jogurt grecki, a następnie dokładnie mieszamy na gładki krem.
PODANIE:
Pierogi polewamy syropem klonowym, następnie sosem z białą czekoladą, posypujemy prażonymi orzechami pekan i posypujemy ziarnami granatu.