Przepis

PIEROGI Z SEREM I TRUSKAWKAMI Z SOLONYM KARMELEM I MANGO

1 2006

Letnie smaki zamknięte na jednym talerzu, czyli pierogi z serem i truskawkami z dodatkiem soczystego owocu mango. Kropką nad i w tym daniu jest solony karmel, który genialnie podkreśla słodko-kwaśny smak potrawy.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. KARMEL:

    Do rondelka wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy do momentu, aż zacznie się topić i zmieni kolor na złoto-brązowy (nie mieszamy). Gdy cukier zmieni kolor dolewamy wodę i mieszamy, aż się rozpuści. Dolewamy śmietankę i cały czas mieszając, nadal podgrzewamy około 5 minut. Na koniec dodajemy masło i sól. Mieszamy jeszcze kilka chwil do osiągnięcia właściwej konsystencji. Karmel przelewamy do kubeczka i pozostawiamy do przestygnięcia.

  2. MANGO:

    Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki.

  3. PIEROGI Z SEREM I TRUSKAWKAMI

    Pierogi z serem i truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy 10 minut, w połowie czasu gotowania delikatnie mieszamy pierogi, aby wszystkie się równo ugotowały. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy pierogi, polewamy solonym karmelem, układamy plasterki mango i na koniec posypujemy pestkami granatu i posiekanymi orzechami pecan.

  5. Do tego przepisu zostały użyte pierogi z serem i truskawkami Jawo:

    Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.