Składniki
Przygotowanie
--KARMEL:
Do rondelka wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy do momentu, aż zacznie się topić i zmieni kolor na złoto-brązowy (nie mieszamy). Gdy cukier zmieni kolor dolewamy wodę i mieszamy, aż się rozpuści. Dolewamy śmietankę i cały czas mieszając, nadal podgrzewamy około 5 minut. Na koniec dodajemy masło i sól. Mieszamy jeszcze kilka chwil do osiągnięcia właściwej konsystencji. Karmel przelewamy do kubeczka i pozostawiamy do przestygnięcia.
--MANGO:
Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki.
--PIEROGI Z SEREM I TRUSKAWKAMI
Pierogi z serem i truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy 10 minut, w połowie czasu gotowania delikatnie mieszamy pierogi, aby wszystkie się równo ugotowały. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy pierogi, polewamy solonym karmelem, układamy plasterki mango i na koniec posypujemy pestkami granatu i posiekanymi orzechami pecan.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi z serem i truskawkami Jawo:
Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.