PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
MUS TRUSKAWKOWY:
DODATKOWO:
Przygotowanie
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:
Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Delikatnie mieszamy i gotujemy 7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
BIAŁA CZEKOLADA
W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie już gorąca, dodajemy połamaną czekoladę. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i cały czas mieszając rozpuszczamy kostki czekolady, aż uzyskamy jednolitą gładką konsystencję.
MUS TRUSKAWKOWY:
Do naczynia malaksera dajemy truskawki, śmietankę, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki mus.
PODANIE:
Nakładamy do miseczek zimny mus truskawkowy, ciepłe pierogi i polewamy gorącą białą czekoladą. Danie posypujemy wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.
W przepisie zostały wykorzystane pierogi z truskawkami Jawo: