PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

  • MUS TRUSKAWKOWY:

  • DODATKOWO:

Przygotowanie

    --PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:

    Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Delikatnie mieszamy i gotujemy 7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --BIAŁA CZEKOLADA

    W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie już gorąca, dodajemy połamaną czekoladę. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i cały czas mieszając rozpuszczamy kostki czekolady, aż uzyskamy jednolitą gładką konsystencję.

    --MUS TRUSKAWKOWY:

    Do naczynia malaksera dajemy truskawki, śmietankę, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki mus.

    --PODANIE:

    Nakładamy do miseczek zimny mus truskawkowy, ciepłe pierogi i polewamy gorącą białą czekoladą. Danie posypujemy wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.

    W przepisie zostały wykorzystane pierogi z truskawkami Jawo: