Przepis

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z PIECZONYM RABARBAREM

2 3169

Przyszedł maj, zapachniało kwitnącym bzem, a na sklepowych półkach pojawiły się niepozorne, lekko zaróżowione łodygi. To nasz ukochany rabarbar! Za jego kwaskowatym smakiem tęsknimy okrągły rok. Teraz, gdy trwa krótki rabarbarowy sezon, chcemy wykorzystać go do ostatniej łodyżki. Dlatego nie czekając ani chwili, przyrządziliśmy go z pysznymi ręcznie robionymi pierogami z truskawkami. Rabarbar – gwiazdę naszego dania, wystarczyło podpiec w piekarniku z dodatkiem soku z pomarańczy, by twarde łodygi zamieniły się w delikatne i rozpływające się w ustach kawałki. Całość uzupełniliśmy roślinnym jogurtem, orzechami i cynamonem. I tak powstał genialny wegański podwieczorek na słodko. Ciekawi? Zerknijcie na przepis:

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PIEROGI Z TRUSKWAKAMI:

    Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy pierogi z truskawkami łyżką cedzakową.

  2. RABARBAR:

    Rabarbar myjemy i obieramy, następnie kroimy na skos. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy rabarbar, posypujemy go cukrem, cynamonem i cukrem z wanilią. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz połówki orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut (można kilka razy przemieszać w trakcie pieczenia).

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze wykładamy upieczony gorący rabarbar i pierogi z truskawkami. Danie posypujemy posiekanymi migdałami. Dodajemy łyżkę jogurtu i całość oprószamy cynamonem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.