PIEROGI Z TRUSKAWKAMI Z DOMOWYM JOGURTEM Z NERKOWCÓW
Wegańskie pierogi z własnoręcznie przygotowanym jogurtem z nerkowców to danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Domowy jogurt z orzechów jest tak pyszny, że z pewnością zagości w Waszych domach na stałe, a jego wykonanie jest znacznie łatwiejsze, niż może się na początku wydawać! Sprawdźcie sami.
Przygotowanie
JOGURT Z NERKOWCÓW
Orzechy nerkowca wrzucamy do wysokiej szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do namoczenia na 6 godzin. Odcedzamy orzechy i przekładamy do malaksera. Dolewamy 150 ml ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli, sok z cytryny i miód. Wszystkie składniki miksujemy na idealnie gładka masę, a następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Wsypujemy bakterie jogurtowe, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i szczelnie otulamy kocem. Jogurt pozostawiamy w ten sposób na 12 godzin. Po 12 h gotowy jogurt przelewamy do szczelnego pojemnika i przechowujemy w lodówce.
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut, w połowie czasu gotowania delikatnie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA
Pierogi podajemy z jogurtem z nerkowców i świeżymi truskawkami.