KARMELIZOWANE PIEROGI Z WIŚNIAMI W WANILIOWYM BUDYNIU
Przygotowanie
PIEROGI:
Pierogi z wiśniami Jawo przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na małym ogniu 12 min. Wyławiamy łyżką cedzakową.
BUDYŃ:
W tym samym czasie przygotowujemy budyń. Po zagotowaniu od razu przelewamy budyń do 3 kokilek do zapiekania.
PODANIE:
W budyniu umieszczamy po 3-4 pierogi. Posypujemy 2 łyżeczkami cukru i karmelizujemy palnikiem gazowym. Od razu podajemy.
WSKAZÓWKI:
* Budyń możemy przygotować również w tradycyjnym, domowym sposobem.
* Cukier możemy również skarmelizować w mikrofali lub piekarniku z funkcją grillowania, około 15-20 min.