Przepis

PIEROGI ZE SZPINAKIEM JAWO Z SOSEM A’LA BOLOGNESE

1 3371

Dobrze znany wszystkim sos Bolognese pasuje nie tylko do makaronu! Spróbujcie go w towarzystwie pierogów ze szpinakiem i przekonajcie się sami.

  • Gotowanie


    90 min
  • Poziom


    Trudny
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. SOS A’LA BOLOGNESE:

    Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzane masło z oliwą. Gdy się zeszkli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę razem podsmażamy, zwiększamy ogień, dodajemy mięso mielone i 2 łyżki suszonych ziół do dań z mięsem mielonym. Wszystko razem podsmażamy kilka minut, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy. Mieszamy i nadal podsmażamy na mniejszym ogniu. Następnie dolewamy czerwone wino, dusimy kilka minut. Dodajemy passatę pomidorową, pomidory krojone z puszki oraz bulion. Wszystko mieszamy, nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu około 50 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie próbujemy i doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem oraz oregano. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i starty twardy ser żółty według uznania.

  2. PIEROGI ZE SZPINAKIEM:

    Pierogi ze szpinakiem przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, możemy polać małą ilością oliwy z oliwek.

  3. PODANIE:

    Na głęboki talerz nakładamy dwie duże łyżki sosu bolognese, na nim układamy pierogi ze szpinakiem Jawo, posypujemy startym serem żółtym i listkami świeżej bazylii.

  4. WSKAZÓWKI:

    * Do przygotowania bulionu możemy wykorzystać kostkę rosołową Bio.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.