Składniki
Przygotowanie
--SOS A’LA BOLOGNESE:
Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzane masło z oliwą. Gdy się zeszkli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę razem podsmażamy, zwiększamy ogień, dodajemy mięso mielone i 2 łyżki suszonych ziół do dań z mięsem mielonym. Wszystko razem podsmażamy kilka minut, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy. Mieszamy i nadal podsmażamy na mniejszym ogniu. Następnie dolewamy czerwone wino, dusimy kilka minut. Dodajemy passatę pomidorową, pomidory krojone z puszki oraz bulion. Wszystko mieszamy, nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu około 50 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie próbujemy i doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem oraz oregano. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i starty twardy ser żółty według uznania.
--PIEROGI ZE SZPINAKIEM:
Pierogi ze szpinakiem przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, możemy polać małą ilością oliwy z oliwek.
--PODANIE:
Na głęboki talerz nakładamy dwie duże łyżki sosu bolognese, na nim układamy pierogi ze szpinakiem Jawo, posypujemy startym serem żółtym i listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKI:
* Do przygotowania bulionu możemy wykorzystać kostkę rosołową Bio.