Przepis

PIEROGI ZE SZPINAKIEM Z KREMEM GROSZKOWYM

0 9076

Proste połączenie, ale za to jakie pyszne! Pierogi ze szpinakiem w towarzystwie zupy-krem z groszku. Łatwy obiad, który można przygotować niezależnie od pory roku – w sezonie z młodego, a poza nim z mrożonego groszku. Na zdrowie!

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE ZUPY:

    W garnku, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie solimy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zielony groszek i znów chwilkę podsmażamy i dorzucamy liście szpinaku. Po kolejnych kilku chwilach na ogniu dodajemy kostkę rosołową, dolewamy wrzątek i gotujemy na niedużym ogniu około 25 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Na koniec zupę zdejmujmy z ognia i dokładnie blendujemy. Dodajemy serek śmietankowy i jeszcze raz miksujemy na gładki krem.

  2. PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW ZE SZPINAKIEM:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi ze szpinakiem, gotujemy 12 min na niedużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Do miseczek nalewamy zupę, pierogi nabijamy na długą wykałaczkę i układamy na miseczce. Całość posypujemy startym, twardym serem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.