PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM Z OWOCÓW JAGODOWYCH PODANE Z GNOCCHI
Przygotowanie
PIECZENIE KACZKI:
Piersi z kaczki oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę nie uszkadzając mięsa, oprószamy solą oraz czarnym pieprzem. Na patelnię żeliwną dajemy ziarna jałowca i gałązki rozmarynu. Kładziemy mięso skórą do dołu i smażymy około 10 minut na niedużym ogniu, by tłuszcz się wytopił, a skóra przypiekła. Obracamy mięso i smażymy 2 minuty. Następnie przekładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy 8 minut. Jeśli nie mamy patelni żeliwnej i smażymy mięso na zwykłej patelni, należy przełożyć mięso razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego.
SOS:
Upieczone mięso odkładamy. Ściągamy z patelni jałowiec i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w pióra czerwona cebulę i smażymy na tłuszczu po pieczeniu mięsa. Dodajemy wszystkie owoce i smażymy, aż puszczą sok, następnie dodajemy wino. Gotujemy wszystko, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje, nabierze intensywnego koloru i zgęstnieje. Na koniec dodajemy syrop klonowy. Ilość syropu możemy zwiększyć lub go pominąć.
PRZYGOTOWANIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi, energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
PODANIE:
Gnocchi podajemy z sosem i kaczką, danie możemy ozdobić owocami.
Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo:
Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.